frient Electricity Meter - mål dit strømforbrug i realtid
Realtime Power Consumption Strømforbrug i HA
Realtidsmåling og rapportering af strømforbrug

Vi kender efterhånden alle Eloverblik-integrationen til Home Assistant og de muligheder denne tilbyder - men et tilbagekig på gårsdagens strømforbrug (og endda længere tid tilbage for nogle, hvor Eloverblik ikke opdateres dagligt) er bare ikke altid lige aktuelt. Sagt på en anden måde - Eloverblik er genialt til at følge trends i strømforbruget hen over en længere periode, men ikke rigtig gearet til os PU-nørder (Power Usage) 🤓 der genre vil have en real-time billede af strømforbruget, så vi kan se forskellen på strømforbruget når knægten gamer vs. ikke-gamer, eller hvis vi har glemt at slukke noget, når vi kører hjemme fra. Real-time energiforbrug er bare sjovt 😏💃🕺 fordi det giver et helt andet billede af ens strømforbrug.

Ydermere, med Home Assistant seneste fokus på Strømforbrug (version 2021.8.0 og frem) samt deres helt nye "Energy"-fane i menuen, er det oplagt at rykke noget udstyr ind her, så vi kan begynde at udnytte de mange nye muligheder i HA for at beregne strømforbrug og -priser.

Billede uploadet af @db

Emnet har også været oppe og vende nogle gange på vores Discord-server, og der er mange forskellige muligheder - fra at købe diverse Kamstrup dimser der installeres på el-måleren til et par tusinde kroner, til diverse IoT-enheder man klikker fast på hovedledningerne, der kan måle pulser.

Billede uploadet af @db

Men jeg faldt over en løsning der om noget både er nemmere og billigere. En lille Zigbee-enhed produceret i Danmark, der måler pulserne som din el-måler sender ud, enten som et blinkende lys eller en IR-puls. Zigbee-kassen kostede ~300 kr. på Amazon.de - hvilket gør det til en af de billigste løsninger for real-time strømforbrug forbrug jeg er stødt på.

Kort fortalt i tekniske specs:

 • Salgsnavn: frient Electricity Meter Interface
 • Modelnummer: ZHEMI101
 • Producent: Develco
 • Protokol: Zigbee Home Autiomation 1.2 certified
 • Bekræftet til at virke med: ZHA, ZIGBEE2MQTT og DECONZ (fuldt hus) 😎
 • Størrelse: 115 x 35 x 70 mm (Sort plasktik) ♥
 • Batterier: 3 stk. AA-batterier. ~2 års levetid
 • IP22 ved -20 til +60°CParring med Zigbee2mqtt

Jeg vil i denne artikel fokusere på parring med Zigbee2mqtt som er den Zigbee-motor jeg har valgt herhjemme (og den bedste 👹) 😉😜 Parring gik super nemt og smertefrit. Jeg trykkede på "Tillad Enheder at Joine" i mit Zigbee2mqtt-panel og satte 3 stk. AA batterier i kassen - boom - alt var godt. Enheden joinede mit netværk, og straks begyndte forbruget at ticke ind

Parring af ZHEMI101 i Zigbee2mqtt
Data i Home Assistant

Det var alt der skulle til, nu kan jeg hive mit real-time forbrug ind i en graf på mit Home Assistant Dashboard. 

Billede uploadet af @db

Og til grafen før kl. 12 - Nej, mit hus brugte ikke 0 watt :P det var lige perioden fra jeg parrede enheden til den blev monteret pænt 😜

Billede uploadet af @db

Det ser ud til at den opdaterer ca. 1 gang i minuttet ved stabilt load - men hvis jeg ændrer load/forbrug væsentligt, opdaterer den for hvert "blink" - som med høj load er med et par sekunders interval i mit tilfælde - ret cool.

Kan ikke ses i Home Assistant nye Energi funktion?

Som standard vises min Zigbee-enhed ikke under Home Assistants nye Energi-funktion som en mulig input-device 😢😭

Men bare rolig, det er heldigvis muligt at få derind - den skal bare lige markeres som en energy-device.

Start med at åbne din configuration.yaml og sæt følgende kode ind:

sensor:

 - platform: mqtt
  state_topic: "zigbee2mqtt/Power"
  name: "Strømforbrug"
  unit_of_measurement: "W"
  value_template: '{{ float(value_json.power) | round(0) }}'
  icon: mdi:flash-circle
  state_class: measurement
  device_class: power
  
 - platform: mqtt
  state_topic: "zigbee2mqtt/Power"
  name: "Strømforbrug Total"
  unit_of_measurement: "KwH"
  value_template: '{{ float(value_json.energy) | round(0) }}'
  icon: mdi:flash-circle
  state_class: measurement
  device_class: energy

Din "state_topic: "zigbee2mqtt/Power" på linje 3 kan hedde noget andet, alt efter hvad du har døbt din enhed i Zigbee2mqtt. Du kan se dette under Home Assistant -> Indstillinger -> Integrationer -> MQTT -> (din enhed) -> MQTT Info -> Payload:

Du skal også sætte følgende YAML-kode ind, for at definere fra hvilken dato din måling starter:

homeassistant:
 customize:
  sensor.stromforbrug_total:
   last_reset: "2021-08-10T12:00:00+00:00"

Herefter skal du genstarte din Home Assistant, og du kan så bekræfte alt er korrekt under Udviklerværktøjer -> Tilstande for sensor.stromforbrug_total

Billede uploadet af @db

Efter genstart, kan jeg nu tilføje den nye sensor i min "Energy"-tab i Home Assistant:

Billede uploadet af @db

Orv, og hvis du ligesom mig har EUR i feltet, men hellere vil have DKK, kan dette nu fra version 2021.08 rettes under Indstillinger -> Generelt:

 

Praun #1Kommentar fra @Praun — 🐥️ Nyt medlem — 1 måned siden

Jeg får denne fejl når jeg forbinder den til zigbee2mqtt. Nogen ide om hvad det kan være? Den bliver vist i zigbee2mqtt interface og i home assistant men der er ingen værdier på sensorerne...

Failed to configure '0x0015bc001b02247b', attempt 3 (Error: Read 0x0015bc001b02247b/2 seMetering(["multiplier","divisor"], {"sendWhenActive":false,"timeout":10000,"disableResponse":false,"disableRecovery":false,"disableDefaultResponse":true,"direction":0,"srcEndpoint":null,"reservedBits":0,"manufacturerCode":null,"transactionSequenceNumber":null,"writeUndiv":false}) failed (Data request failed with error: 'Timeout' (9999)) at ZStackAdapter.sendZclFrameToEndpointInternal (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:390:23) at Queue.executeNext (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/utils/queue.ts:32:32))


// Peter

Du er ikke logget ind

Du skal være logget ind på rbx.dk før du kan benytte vores forum, kommentar og debat-systemer. Det er ganske gratis at oprette en bruger. Velkommen til 😄️

Opret en ny gratis bruger Log ind