Dan par med nye Zigbee-enheder i Zigbee2mqtt, Conbee og ZHA
Dan par med nye Zigbee-enheder

Denne artikel er en Community-artikel, hvilket betyder at alle brugere med en rank på over 50 kan ændre i denne wiki-artikel og bidrage med ny- eller opdateret viden. 🧑‍🌾️ 

How-to: Zigbee2mqtt

Zigbee2mqtt er imho (@db) den bedste Zigbee-motor til Home Assistant - både fordi den har den største database af understøttede enheder, den største database af understøttede adapters, et meget aktivt community og er vel-integreret i Home Assistant igennem den åbne MQTT Message Broker.

Zigbee2mqtt har også fået sit eget webinterface i 2021, så du ikke længere er afhængigt af at bygge dit eget i HA eller bruge 3rd parts UIs som ex. Zigbee2mqtt Assistant.

Vi har endda et tool her på Robotnet hvor du kan se en liste over alle understøttede Zigbee-enheder og -producenter. Dette tool kan også bruges til andre Zigbee Gateways/Hubs da der på næsten hver af de 1600+ enheder er beskrevet hvordan du sætter dem i parringstilstand og hvordan du nulstiller dem samt anden vigtig information, som er gældende ikke kun for Zigbee2mqtt men generelt for alle Zigbee Gateways.

Sådan parrer du nye enheder med Zigbee2mqtt

Det er heldigvis super nemt, at åbne for parring.

Tryk på knappen "Permit join (All)" i toppen og du åbner nu for at nye enheder kan joine vores netværk. Når der står "Disable join (All)" er der åbent.

Husk at trykke den fra igen, så der står "Permit join (All)" når du er færdig, da det bruger mange ressourcer på det netværk at have den kørende i "Join"-mode, når du ikke bruger det.

De fleste enheder joiner selv netværket, når de er TÆT på en gateway og bliver tilsluttet og tændt første gang. Hvis du har brug for mere info omkring parring af en bestemt enhed, kan du søge efter enheder på denne side, og læs mere info. om den specifikke enhed.

Og så lige en Jiff GIF til at slutte af med: 👍

dbs Wiki

 

How-to: Conbee

Dresden Electronics har lavet en fremragende lille Zigbee USB gateway ved navn Conbee II.  Dokumentationen til software er her. Ifølge dokumentationen her, understøtter de minimum Raspbian, Ubuntu, Docker, Windows 7 og Windows 10. 
En detalje: det anbefales kraftigt at sætte gateway'en i en USB-forlængerledning, og så sætte den ledning i en USB 2.0-port. Kan genkendes ved at den er sort, og ikke blå som USB 3.0.

Den integreres nemt i Home Assistant ved hjælp af GUI-integrationen her.  Da alt foregår direkte i en GUI, er det meget nemt at gå til, og kræver ingen forudgående viden. Ellers er det en meget brugt gateway, så der kan nemt findes god information om den derude. Desuden er der et stort community på Facebook. For eksempel den danske gruppe Dansk Home Assistant gruppe.

Lidt om integrationen i Home Assistant

Conbee II-integration

Når Conbee II-integrationen kører (det sværeste i det er at vælge den rette USB-port, men brug dokumentationen hvis det volder problemer) kommer ovenstående menu i din Home Assistant. Specielt den venstre knap - Phoscon - er meget vigtig.

Phoscon-knappen
2 vigtige ting sker her. For det første tilføjes enheder som for eksempel pærer, kontakter og diverse sensorer. En liste over kompatible enheder kan ses her.
Måden man tilføjer en enhed på, er først at sætte enheden i parringstilstand (læs enhedens manual for at finde ud af hvordan det gøres) og trykke på Phoscon, trykke på burger-menuen, den enhed man skal tilføje - Lights, Switches, Sensors, vælger 'Add new light, switch, sensor' og vælger eventuelt model (kommer ikke op ved pærer). Derefter vil der (hvis det ikke manuelt er ændret) gå 3 minutter med at søge efter enheden. Det virker bedst hvis enheden holdes inden for 5-10 centimeter af gateway'en. 

Burger                       Vendor 

 

 

 

 

 

 

 


Når den er fundet kan navnet rettes, og den kan på forsiden af Phoscon tilføjes en gruppe. Navnet slår ikke altid igennem til Home Assistant, men der kan det så manuelt rettes. 
I Home Assistant køres en 'deconz.device_refresh' under Developer Tools -> Services. Fremgår enhederne ikke efter det, så genstart Home Assistant.

Refresh deconz

 

 

 

 

 

 

Den anden vigtige funktion under denne knap, finder vi under burgermenu -> Gateway -> Advanced -> Authenticate app, hvor det er muligt at godkende Conbee II til at bruge 3. partsprogrammer. For eksempel Home Assistant selv. Det er også under Gateway at tidszone, Zigbee-kanal og hvor lang tid den skal lede efter nye enheder, også sættes op.

deCONZ
Den anden knap - deCONZ - bruges ikke til så meget. Men giver dog et kort over ens Zigbee-enheder. Altså en visualisering af hvordan de forskellige Zigbee-enheder hjælper Zigbee-signalet rundt i miljøet. På den måde er det muligt at fejlsøge på enhed der ofte ikke reagerer på tryk/automationer etc. Så kan man se at man er nødt til at sætte noget op, der bringer signalet bedre frem. F.eks en pære. Eller snart udskifte et batteri (dog meget nemmere at se den del i Home Assistant selv). 

deCONZ map

Du er ikke logget ind

Du skal være logget ind på rbx.dk før du kan benytte vores forum, kommentar og debat-systemer. Det er ganske gratis at oprette en bruger. Velkommen til 😄️

Opret en ny gratis bruger Log ind

Daniel

@db 👨‍🏫️ Rank: 196
Est. læsetid 4 m. og 22 s.
Debat 0 svar
Læst 1067 gange
Profil

Fællesskabs-rettigheder
Èt eller flere afsnit i denne artikel er åben for Community-redigering, så du kan bidrage til at gøre denne artikel bedre.
Åbn editor-tilstand